Transport

DSB orange Europe. Se, det var faktisk et rigtigt fint alternativ - når man lige ser bort fra, at toget pga. sporarbejde blev sendt af sted 50 minutter før planen i Kolding. Til alt held havde vi dog valgt et tidligere tog fra Esbjerg, idet vi vidste, at der også kunne være forsinkelser mellem Esbjerg og Kolding. Så da Erling gik ind for at spørge til det tog, der skulle transportere os en lille time efter (og som ikke var på planen), fik vi at vide, at det gik om 1 minut fra perron 2!!

Men OK. Der var lidt panik, men transportformen er faktisk meget behagelig, og da vi havde været tidligt ude, formåede vi faktisk at få orange billetter til ca ½ pris, så 2x tur/retur Esbjerg - Berlin kunne gøres for små 1100 kr - det må vist siges at være billigt.

Vi startede i Berlin med at købe ugeskort til S og U-bahn, sporvogne og enkelte færger, og det kan absolut anbefales. Selv om U-bahnen stinker af diesel på enkelte strækninger i det gamle østberlin, er det utroligt effektivt og rigtigt godt dækkende.

Hotellet

Vi boede på det 4-stjernede Hotel Henriette i kæden Derag Hotel and Living. Det var et nydeligt hotel med forkammer (der var delt mellem 2 rum - der boede bare ingen andre, mens vi var der) med kaffemaskine, køleskab og sågar komfur med udstyr. Men kan sige, at det var et typisk "pænt" hotel - rent, OK størrelse værelse med gode møbler, men for os var det bedste måske i virkeligheden selve placeringen.

Hotellet ligger i Neue Ross Strasse, og det er ganske enkelt en suveræn placering i forhold til et besøg. Det er stort set midt i trekanten mellem Alexanderplatz, Unter den Linden og Checkpoint Charlie - så der er egentlig aldrig mere end højst et par km til nogle af de helt store attraktioner - og så er der oven i købet nedgang til U-bahn små 25 m fra hotellet. Absolut et rigtigt sted at holde ferie. 

Berlin

Som by er Berlin klar et besøg værd. Det er en by under kæmpe forandringer - som sikkert bliver ved en række år endnu - så man behøver ikke lede længe efter byggerod. Men det er også en by, der allerede nu har ændret sig drastisk. Efter sigende kunne Hitler jo stå på en ølkasse og kigge ud over Berlin, da krigen var slut, og det præger absolut også bybilledet, at der er lavet utroligt meget ny byggeri rundt omkring (se f.eks. Potzdamer Platz, hvor Roger Waters genopførte The Wall i 90 - dengang var det resterne af "no mans land" i form at landstykket mellem øst og vest - det er det ikke mere).

Samtidigt er Berlin en by, der har masser af plads. Der bor 3 gange så mange mennesker som i København, men de fylder 10 gange så meget. Det giver parker, cafeer, grønne områder og torve rundt omkring - og det er både behageligt og hyggeligt.

Det eneste negative er, at der endnu ligesom ligger en skygge af dårlig samvittighed over byen. Der er masser af Gedänkmähle og minder om krigen - og jøderne. Det virker lidt som om man gør en indsats for at holde glæde en lille smule nede. Det er naturligvis prisværdigt at mindes de dårlige ting for at undgå gentagelse - men nogle steder bliver det egentligt lidt for meget.

Udflugter og besøg

Masser af muligheder.

Det jødiske museum er ikke så interessant ud fra et udstillingsmæssigt synspunkt, men hele bygningen med skæve gange, søjler osv. er en stor oplevelse. Og det lille rum, hvor der er tusindvis af ansigter i metal, som folk kan træde på og føle sig som overmennesket er følelsesmæssigt meget stærkt (se billedet til højre)

Som nævnt er der masser af interesante pladser: Potzdamer Platz, Alexanderplatz (glem ikke at spise i restaurationen i toppen af det roterende fjernsynstårn), Unter Den Linden, Siegesseulen osv. - køb turen går til Berlin og planlæg de ting, der ligesom skal ses - der er mange.

Nord for Berlin ligger Sachsenhaussen, der skulle være en af de første koncentrationslejre - og et af de steder, hvor tyske læger udførte en lang række eksperimenter med jøderne. Man skylder egentlig sig selv og historien et besøg, selv om det naturligvis er en af skyggesiderne.

Zoologisk have er kæmpestor og meget, meget flot. Er man i Berlin i en uge, bør man faktisk besøge den. Men sæt en hel dag af - det går der, og det er det værd.

Endeligt skal det siges, at Berlin er en relativt billig by at spise og drikke i. Selv i toppen af fjernsynstårnet kunne man få et godt måltid mad til under 100 kr. Og så er byen stor nok til, at der også er plads til nogle af de mere specielle oplevelser som baren "Das Klo", som er underlig - men absolut underholdende (ikke mindst, hvis man er flere sammen) eller i Mercedes Restaurant, hvor du kan købe mad og drikke - og ja - naturligvis en af de udstillede spritnye Mercedes biler - og 290.000 for en lækker øse, det er noget sjovere end i afgiftdanmark.

Konklusion

Kort og godt: Berlin er klart et besøg værd - tag roligt af sted.

 

Klik for større billede

   Skønheden og udyret, Vestberlin

 

 

Klik for større billede

   Checking at the checkpoint

 

 

Klik for større billede

  Fra det jødiske museum

 

 

Klik for større billede

  Potzdamer Platz - imponerende

 

 

Klik for større billede

  Rigsdagen med den "nye" kuppel

 

 

Klik for større billede

  Indgangen til Sachsenhaussen

 

 

Klik for større billede

  De store ølkrus på Das Klo

 

 

Klik for større billede

  Ugens tilbud: En middag med Mercedes

 

 

 

 

Seneste opdatering: 21/11 2006 (Opdatering)

© COPYRIGHT 2006 ALL RIGHTS RESERVED LAURSENS.DK