Transport

Easy Jet fra Hamborg. Det var et OK alternativ til mange andre transportformer. Det er godt nok en lidt irriterende fremgangsmåde med en billig pris og så add-on for stort set alt. Men slutprisen er stadig god, forsinkelse må 20 minutter overskuelig - og så kan man godt leve med, at der ikke rigtigt er nogen service undervejs - det er trods alt også en meget begrænset flyvetur.

Charles Du Gaul er en kæmpestor lufthavn, men når man ikke rigtigt skal skifte til andet fly - men bare med tog til Paris, er det ikke noget større problem.

Ellers er det jo bare metroen i Paris. Det er simpelthen et genialt system, som både er let at overskue, rimeligt hurtigt - og reelt altid til tiden - det er rigtigt godt.

Hotellet

Generelt er hoteller ret dyre i Paris. Vi havde ledt efter et omkring Montparnasse eller Montmartre, og det endte med La Lutece i Italienerkvarteret (omkring Italienspladsen). Det var et rimeligt hotel - ikke specialt store værelser af et firstjernet - og de røde/lilla/violette gange var mere specielle end kønne. Men der var rent, udmærket service, og det var (som de fleste andre steder) let at komme til metroen).

Paris

Paris er en genial by, der til enhver tid er værd at besøge. Det er simpelthen så meget at se - fra imponerende blærede historiske bygninger, store åbne grønne haver flere steder i byen, bare følelsen af at gå mellem så mange andre mennesker og meget mere.

Byen er relativt ren bortset fra nogle af de mere etniske kvarterer tæt ved Montmartre, hvor vi oplevede næsten sydlandske forhold med salg af kød og lignende fra åbne boder i gaderne,

Metroen i sig selv er næsten en attraktion. At se på mennesker - trætte folk på vej fra arbejde, glade turister på vej rundt - og pludselig kommer en musikant ind - eller en dukkefører, som opfører "Speedy Gonzales" med sin mus - og håber på at tjene en skilling ved at underholde passagererne. Der er utroligt meget liv.

Selv om byen er kæmpestor, er det let at finde rundt - og der er absolut ikke langt mellem gode restaurationer eller de hyggelige fortovsrestauranter.

Udflugter og besøg

Der er masser af ting at se og opleve. Selv om man ikke nødvendigvis går efter det, kommer man typisk alligevel forbi historiske steder eller bygninger. 

Notre Dame er en kæmpe katedral. Egentlig er den ikke så pæn indeni - mere imponerende stor med både det centrale kirkerum og de mange små kor rundt omkring. Til gengæld er den flot og gigantisk at se på udefra. Og hvis man vil, kan man tage trapperne op (424 af slagsen !!). Det trækker tænder ud, men giver en fantastisk udsigt over byen. I Congengerie (næsten overfor) er der mulighed for at komme ned i det oprindelige fængsel, hvor bla. Marie Antoniette sad inden hun kom i hovedafbryderen.

Louvre er gigantisk. Tager man indenfor, skulle der være 36 km rundt, hvis man vil se alle samlingerne. Men det gamle kongeslot er faktisk fint at besøge udefra. Ind gennem gården. Lade sig imponere af de gigantiske bygninger med utroligt mange detaljer i form at figurer. Gå gennem den lille port til glaspyramiden ( den nye hovedindgang) og derfra ned til den ældste af de tre triumfbuer, der ligesom afslutter slottet ned imod Tullerihaverne.

Et af favoritstederne er Montmartre. Det gamle kunstnermiljø er godt nok ikke helt intakt, men der er stadigvæk kanonhyggeligt og et af de bedste steder at finde en god restaurant. Ovenfor det hele ligger Sacre Cour, som er den flotteste kirke i Paris - faktisk både indvendigt og udvendigt. Den er simpelthen bare høj klasse.

Eiffeltårnet er vel næppe det flotteste bygningsværk, men er alligevel en central ting i Paris. Dels kan man faktisk se det fra stort set alle steder pga. højden, og dels er der en helt fantastisk udsigt fra toppen. I klart vejr kan man se rundt i en radius på 70 km - så man kan faktisk overskue noget, der ligner 12 milloner mennesker fra et sted

Den nye bro (Pont neuf) har ganske givet været ny engang - men det er faktisk den ældste over Seinen i Paris. Den er malet med "guld" mange steder, og er helt givet den flotteste - både hvad angår udsmykning og vedligehold.

Den nye bydel "La Defense" er et alternativ til de traditionelle ældre og "slotslignende" bygninger i Paris. Der er et kontormiljø - altså masser af højhuse med kontorbygninger. Men det anderledes er bygningerne selv - masser af moderne design og anderledes udformninger. Centralt i det hele ligger den ny triumfbue - nøjagtigt på line med de 2 andre triumfbuer. I øvrigt er den designet af den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen efter en international arkitektkonkurrence udskrevet af den franske præsident François Mitterrand i 1982. Triumfbuen er 111 meter høj, 107 meter bred og 112 meter dyb.

Lamborghini ... wow - Lige før den gamle triumfbue ligger en af de fedeste butikker i Paris: Lamborghinis lille shop, hvor der er biler såvel i butikken som på fortovet. Man kan kigge, røre, drømme - men det kniber lidt mere med at få en frisk lille køretur i en 249.000 Euro (brugt) bil - naturligvis uden dansk registreringsafgift. Men hold da op, de er fede.

Herfra kan man så springe 100 meter op til den gamle triumfbue. Måske er buen ikke så stor og imponerende som den nye i La Defence - til gengæld er den langt, langt sjovere at besøge. Buen i sig selv er ikke den store oplevelse. Udsigten er dog interessant med Champs Ellysses, Eiffeltårnet, Montparnasse tårnet og meget mere. Men det mest interessante er helt klart trafikken. Det er simpelthen en oplevelse at stå og bare kigge på en rundkørsel med ca. 3 spor og en masse store veje, der fører ind til den. Der er utroligt mange humoristiske og spændende momenter - og man undrer sig gang på gang over, hvordan pokker de gang på gang undgår at banke ind i hinanden. Det burde ikke kunne lade sig gøre på den måde, de kører på - men sjovt at se på, det er det!

Sct Chapelle er en lidt underlig oplevelse. Kirken virker lidt spærret inde bag politigården on Congengeriet, og set udenfor er den ikke specialt imponerende. Til gengæld er det lidt af en oplevelse at se den indefra. Det store kirkerum består primært af 15 kæmpe glasvinduer på 15,4 x 4,25 meter stykket. Vinduerne består af 1113 glasmosaikker - langt de fleste stadigvæk originale fra det 13. århundrede - og hver enkelt af dem fortæller en historie fra biblen. Når man står i rummet, kan det være svært af forstå, hvordan det overhovedet kan holde med så stor et spænd og så meget glas. Men det går jo meget godt !

Paris har faktisk også sin egen frihedsgudinde. Hun er en tro kopi af den frihedsgudinde, som franskmændene skænkede New York - nå, ja .... måske med den undtagelse, at hun trods alt kun er en tiendedel i størrelse. Statuen står ude i Seinen på den kunstigt anlagte ø, Cygnes. Fra frihedsgudinden kan man faktisk tage sig en lille spadsertur på selve øen ned af Allee des Cygnes. Det er måske ikke verdens 8. vidunder - men et hyggeligt lille besøg.

Næsten overfor Pont de l'Alma ved Seinen ligger Frihedens flamme. Det er en tro kopi af selve faklen fra frihedsgudinden. Faklen står lige over nedkørslen til den tunnel, hvor Prinsesse Diana blev dræbt i 1997, og stedet har udviklet sig til en slags uofficielt mindesmærke for hende. Der er masser af hilsner i form af grafitti hele vejen rundt,  og det er stedet hvor folket kan lægge en blomst eller lignende til "The peoples princesse". Det er faktisk en følelsesmæssig oplevelse at se, hvor populær hun stadig er nu, så mange år efter sin død.

Tæt ved Italienskvarteret ligger Jardin des Plantes,  som er en botanisk have kombineret med en lille zoologisk have. Det er en af mange parker i Paris, der giver byen et åbent og hyggeligt præg. Haven er såmænd ikke specielt bedre eller dårligere end så mange andre haver - men den er flot, roserne var sprunget ud - og så lå den tæt ved hotellet.

En god måde at slå en time eller to ihjel på, er ganske enkelt at tage sig en sejltur på Seinen. Eiffeltårnet, Louvre, Invalidehospitalet - der er mange flotte bygninger at se fra flodsiden.  Samtidigt er der masser af storby over turen: Folk, der tager sol ved bredden, kærestepar på bænke, musikanter ved breden - mange sjove indtryk og en tiltrængt og behagelig måde at sætte sig ned og hvile fødderne - og stadigvæk få nogle indtryk og oplevelser.

Endeligt kan man jo evt. tage metroen og køre en lille tur på små 25-30 km for at besøge slottet i Versailles. Det startede oprindeligt med en "lille" jagthytte, som blev bygget af Ludvig den 13. Hytten blev dog udbygget i 1624 - 26 til et lille slot, og da Ludvig den 14. regerede blev slottet yderligere udvidet. Han valgte at forlade slottet Louvre, og flytte til Versailles, hvor han regerede - og fra 1682 var slottet det nye, faste residensslot. Da Ludvig (solkongen) flyttede til Versailles, tog han hele hoffet med - omkring 20.000 mand !!! 

Mest kendt er slottet vel for 2 ting: Sin  store, fantastiske have og naturligvis spejlsalen, der skulle vise Frankrigs pomt og pragt, og hvad man formåede. Der er flere historiske begivenheder tilknyttet salen. Der er udråbelsen af det tyske kejserrige i 1871, efter at Frankrig tabte den fransk-preussiske krig. 1919 var salen ramme om underskrivelsen af Versailles-traktaten, der satte punktum for første verdenskrig. I 1940 brugte Hitler stedet som en slags hævn for 1919 traktaten. 

Slottet er fantastisk stort og virker næsten "for meget". Spejlsalen er dog helt klart et besøg værd, og man føler sig klart overbevist om, at missionen med at dupere resten af verdens adel givetvis er lykkedes. Det bedste ved besøget er dog vandringen igennem haverne. De er store, velplejede og vildt imponerende.

Konklusion

Paris er en fantastisk by. Den har alt - simpelthen alt. Man vil givetvis kunne tilbringe adskillige uger uden at have set det hele alligevel.

Det er en relativt dyr by - både at bo i og generelt også at spise i. Det koster typisk 10 - 15 Euro at løse billet til de enkelte attraktioner - og der er mange af dem. Men man må så til gengæld også erkende, at de fleste af dem også er pengene værd.

Sjæl, puls, storby. Haver, bygninger, mennesker. Fortovsrestauranter, kaffesteder, mangestjernede restauranter. Udvalget er enormt, og har du penge, så kan du få. Hvis ikke så tag turen på gåben fra Notre Dame til Louvre, gemmen Tullerihaverne over Concorde pladsen via Chams Elysses til den gamle triumfbude. Det er gratis - men en fantastisk tur.

 

Klik for større slideshow

   Notre Dame - en kæmpe katedral

 

Klik for større billede

   Riddersalen i Concengerie

 

Klik for  slideshow

  Louvre - det gamle kongeslot før Versailles

 

Klik for større billede

  Kæmpe edderkop i "Tullerierne"

 

Klik for større billede

  Fra Jardin de Luxembourg

 

Klik for større billede

  Sacre Cour - flotteste kirke i Paris

 

Klik for slideshow

  Eiffeltårnet set om aftenen

 

Klik for slideshow

  Eiffeltårnet set om dagen

 

Klik for slideshow

  En tur op i tårnet

 

Klik for større billede

  Pont Neuf - nye bro - den ældste i Paris

 

Klik for slideshow

  La Defense - ny, moderne - og med dansk triumfbue

 

Klik for slideshow

  Lamborghini, Paris.... WOW

 

Klik for slideshow

  Triumfbuen - et besøg værd

 

Klik for slideshow

  Sct Chapelle - almindelige udenpå..men flot indeni

 

Klik for slideshow

  Frihedsgudinden - mindre end sin søster

 

Klik for større billede

  En mindeskrift af rigtigt mange - for Diana

 

Klik for slideshow

  Fra den lokale Jardin des Plantes

 

Klik for slideshow

  Sejltur på Seinen

 

Klik for slideshow

  Versailles - solkongens slot.

 

 

 

 

Seneste opdatering: 22/02 2008 (Opdatering)

© COPYRIGHT 2008 ALL RIGHTS RESERVED LAURSENS.DK