Bulgarien 2006

Tja... det startede jo egentligt meget godt. Som sædvanligt var vi meget sent på udkik efter rejser, så det endte faktisk med, at vi fandt en billig rejse i den blå avis - som vi så pga. en termin meget tæt på afrejsen kunne forhandle yderligere ned, så vi fik den til lidt over 60% af prisen. Det var for så vidt godt nok, men spørgsmålet er nok også, om vi havde valgt Bulgarien, hvis vi skulle have betalt fuld pris.

Nåh, men rejsen blev købt, og der var da også flere indlysende fordele: 4 stjernet hotel lød udmærket, og en mini flyvetur på 2½ time for at komme ned til varmen, var absolut attraktivt.

Indkvarteringen

(Luna, Golden Sands)

Vi anede absolut intet om Bulgarien (nå, ja - måske kendte vi en enkelt fodboldspiller), så forventningerne var lidt blandede - vi vidste faktisk ikke rigtigt, hvad vi kunne forvente. 

Det var dog en positiv oplevelse af komme ind i hotellet. Der var en enorm stor lobby med lædersofaer og udvendige elevatorer, så man kunne overskue området, mens man kørte op.

Selve værelset var OK i størrelse (dog var toilettet lige i underkanten). Møblementet var i rosentræ og i nydelig stand, ligesom vi faktisk blev mødt af en utrolig lækker udsigt (se billede), der absolut indbød til kølige drinks på antanen. Og med "champagne" til 20 kr i køleskabet (og øl til 8 kr) var prislejet i alt fald også til at acceptere.

Til gengæld viste den rolige del af Golden Sands sig at være mildest talt overdrevet - der er ingen rolig del. Og noget af hyggen ved "altan rødvin" går i fløjten, når disco rytmerne kører til klokken 4.

Rejseledere og selskab

Rejsen foregik med Tjæreborg, og der var egentligt ikke så meget at komme efter. Vi havde en pæn service hele vejen - uden den var prangende (men vi søgte sådan set heller ikke det store selv).

Rejsemålet i øvrigt

Golden Sands som by kan reelt beskrives ret enkelt efter vores smag: Det var skod.

Man boede midt i et tivoli men larm fra diskoteker, boder, lettere pågående folk osv. Stranden var fantastisk god, men mange af hotellerne havde sat sig på store dele af stranden, og som en af de få ting var leje af "strandplads" (med solseng osv.) ret pebrede - 70 kr om dagen kunne man let give. Tog man nogle af de "frie" pladser, var det såmænd fint nok - bortset fra, at det var rimeligt overfyldt.

Det var reelt et sted, som ikke kan anbefales - tag en af de mindre byer (eller en rundrejse) hvis du vil besøge Bulgarien.

Vejret var der dog ikke noget i vejen med, og selv om priserne i selve Golden Sands er noget skruet op i forhold til "verden udenfor", er det absolut stadigvæk økonomisk attraktivt at bo der. Vores dyreste måltid var en god gang chateaubriand, med flambering og hele pivtøjet (og 5-6 stykker oksemørbrad... hver !!). Det var et kæmpe måltid, der kostede 292 kroner - incl. en rigtig god flaske reserva rødvin - det var til at holde ud.

Udflugter

Vi valgte at tage en bus (dvs. en 12 personers) ned til bulgarernes eget favorit feriested, Nessebar. Det var en ø, som reelt husede en by, som flere gange gennem historie har skifter "ejere". På mange måder kunne de smalle stræder belagt med skiftende sten egentlig minde en smule om Ribe - dog lidt mere primitivt. Det var for så vidt interessant nok, men omvendt var det også en lille skuffelse, at den centrale del af byen / øen i høj grad allerede er lettere ødelagt af turisme. Det var dog alt i alt en hyggelig tur, som godt kan anbefales, hvis man er i nærheden.

Vi havde en lille diskussion om, hvor vidt vi ville tage en tur mere - eller selv leje en bil. Det er oplagt, at det ikke er verdens letteste land at køre i som dansker - ret dårlige veje og vejskilte, der for de flestes vedkommende er skrevet i Kyrillisk. Da Erling dog mente, at han kunne oversætte rødvinsetiketten (MASPYG = MAVRUD) var der dog ingen betænkeligheder - naturligvis kunne vi også finde vej....

Der boede et dansk par på hotellet, der gerne ville med (hvis Erling ville køre), så vi lejede en gammel Mercedes sammen (spændende bil...). Turen gik primært til Balchik (dronningens palads, haverne og havnen) samt til Kap Kaliakra - med borgresterne og statuen af pigerne, der bandt håret sammen og styrtede i døden sammen for at undgå voldtægt af tyrkerne - (sikkert en behagelig historie for svigermor :-)

Derfra kørte vi ind i landet til General Toshevo - som ligger 13 km. fra Rumænien. Dette var dels af nysgerrighed - og dels for at handle billigt "i deres egne butikker". men det var dog ikke ubetinget succes. Efter at have kørt de 2 hovedgader op og ned nogle gange, stødte vi på byens tilsyneladende eneste butik - en købmand, som vel havde en butik på 8 m2 - hvor der var så småskummelt, at man dårligt kunne se, hvad man købte. Til gengæld var udvalget heller ikke så stort, så det var begrænset, hvad vi gik glip af. Dog skal det siges, at ½ l cola, ½ l. vand, 6 kager og 2 stykker chokoladebar tilsammen kostede 13 kr, så DET var bar' dæjli'. Da Ib (vores kørselsven) købte omtrent det samme, var det tilsyneladende også rigeligt for købmanden, der lukkede butikken, da vi kørte.

Herfra gik turen til den relativt store by Dobrich. Egentligt anbefalede de forskellige bøger, at man ikke tog dertil - selv om det var en stor by, var der ikke så meget at se. Vi formåede dog at finde det lokale torv, der absolut var en oplevelse værd - både i kvalitet og pris - det var godt nok en blandet landhandel (koste, værktøj, vand, honning osv.) men frugten var absolut førsteklasses og temmelig lækker.

Turen hjem var egentlig ikke tiltænkt at gå over Varna - men for første gang svigtede vore Kyrilliske evner (OK - vores undskyldning kunne jo også være, at det rent faktisk var blevet mørkt). Men... det blev lidt senere end planlagt, inden vi kom hjem.

Det kan dog fastslås, at der absolut ikke er nogen større problemer i at køre selv. Der er noget længere mellem bilerne (faktisk er der nogen steder større chancer for at møde en æselkærre), og lokalbefolkningen kan IKKE engelsk. Men hvis du prøver med et kort og et spørgende "General Toshevo" får du helt sikkert hjælp af de første 5 tandløse smil, der ivrigt peger og siger "da, da, da". Det var faktisk en rigtig god oplevelse.

Konklusion

I den korte udgave: Find et andet sted. Det ER røvsygt at bo i Golden Sands. Man kan for så vidt godt tage en tur til Bulgarien og udnytte de billige priser, men det må absolut anbefales, at man holder sig fra de største turistområder Golden Sands og Nessebar. Det er for meget cirkus.


 

Klik for større billede

  Udsigten fra altanen

 

  

Klik for større billede

   Dansk hygge?

 

Klik for større billede

  Poolen på hotellet 

 

Klik for større billede

  Bagindgang? 

 

Klik for større billede

 Gæt engang... jo, tyskere

 

Klik for større billede

 Dødsannoncer

 

Klik for større billede

 Kaliakra

 

Klik for større billede

 Flot fyr ved ruinerne

 

Klik for større billede     
 Alternativ til vandcykel ?

 

Klik for større billede   
 På vej op - fed oplevelse

 

 Klik for større billede   

 Hamselv på svævetur

 

Seneste opdatering: 17/11 2006 (Nyt side)

© COPYRIGHT 2006 ALL RIGHTS RESERVED LAURSENS.DK