Tyrkiet

Det var nok vores mest spontane ferie til dato. Erling fik sommerferie fredag, hvor det var dårligt vejr. Det var det sådan set også lørdag og søndag.. Vi søgte derfor på internettet efter restrejser, og fandt da også en til Tyrkiet. Det viste sig dog, at Jettes pas var udløbet, så vi måtte til politiet mandag for at se, om der kunne gøres noget.

Det kunne der. Politiet forlængede passet med 3 måneder, vi smuttede hjem og konstaterede, at rejsen var der endnu, bestilte den mandag over middag, fik rejsebevis og papirer tirsdag og tog af sted onsdag.

3½ times flyvning - lækker afstand. Derefter 2 timers kørsel på forholdsvis dårlig vej, og så var vi i Alanya. Det er lige til at klare, og da det så viste sig, at hotellet kun var knapt 2 måneder gammelt, blev humøret i alt fald ikke dårligere.

Indkvarteringen

(Novella)

Beliggenheden var omkring 3-400 meter til havet. Som alle andre steder i Alanya var man omgivet af en række andre hoteller. Det medførte en lidt kedelig udsigt, samt at der adskillige aftener var temmeligt meget støj fra både vores eget og de omkring liggende hotellers tyrkiske aftener. Det må nok siges, at det faktisk nok er tyrkernes musik, der er det mest enerverende på sådan en tur - højt, larmende og særdeles skinger målt i forhold til, hvad vi er vandt til at høre på.

Til gengæld var det som nævnt feriens første positive overraskelse, at hotellet var så nyt. Faktisk måtte vi selv pakke kogekanden ud for at kunne lave kaffe: Vi har rent faktisk de første, der havde taget den i brug overhovedet.

Hotellet var 5 etager høj med 10 værelser på hver etage. Det var lyst, venligt og rent, og værelserne var pænt store med særskilt soveværelse, toilet og bad, stor stue med et lille køkkenhjørne samt en pæn stor altan, hvor vi - i kraft af placeringen på 5. sal - havde skygge fra tagudhænget hele dagen - og det er altså ikke så ringe i 37 graders varme. Aircondition var ikke med i prisen, men den var dog til stede, og det blev meget hurtigt en ting, man satte lidt pris på at betale ekstra for.

Rejseledere og selskab

Det var vores første rejse med Startour, og det var vel en lidt blandet fornøjelse.

Man rejser med Sterling, og så kan det vel næppe blive ældre og med ringere plads. I lufthavnen forløb modtagelsen egentligt OK, men selv om turen til Alanya kun varede et par timer, skulle der absolut holdes en pause undervejs - og naturligvis ved det formentlig allerdyreste indkøbssted i Tyrkiet. Systemet er klart nok: Guiderne bringer kunder (der ikke rigtigt ved, hvad tingene koster), og får til gengæld selv lidt mad og drikke gratis. Det ville have klædt guiden, at fortælle bare lidt om prisniveauet.

Om morgenen, dag 2, viste det sig, at vi havde glemt digitalkameraet i bussen fra lufthavnen. Vi vidste, at det lå under sædet i bus nummer 36, og kontaktede guiderne for at få hjælp til at få det igen, men der var ikke den store indsats - nærmest en opgivende holdning fra starten om, at "chaufførerne betragtede glemte effekter som ekstra drikkepenge, og at de havde svært ved at gøre noget ved det". Det er altså en skod holdning fra et firma, der gerne vil være seriøst !!

Vi tog med til intromødet /velkomstmødet, men næsten som sædvanligt, var det spild at tid - der var ikke noget at komme efter. Resten af ferien så vi stort set ikke guiderne, men da Startour holder samme prispolitik som de fleste andre danske selskaber på destinationerne (nemlig at udflugter skal koste 3 gange så meget, som hvis man handler med de lokale, opsøgte vi dem heller ikke selv. 

Rejsemålet i øvrigt

Alanya er en standard turistby - læder, T-shirts, mad og smykker kan købes overalt. Byen består i udpræget grad af store, svulmende hoteller, og derfor må man nok konstatere, at den som udgangspunkt ikke har det store hygge over sig.

På en halvø, som er hæftet på Alanya midt i byen, ligger havnen, som faktisk er pæn og flot - og domineret at meget flotte træskibe. Herfra kan man fortsætte op af et bjerg, der er noget større, end man lige vurderer, når man står i bunden. Heroppe ligger et af byens vartegn, nemlig en vaskeægte piratborg, som fortsat har et imponerende murværk af fæstningsanlæg rundt om sig (over 8 km mur, med en del intakte fæstningstårne).

På vestsiden af halvøen (længst væk fra havnen), ligger der en drypstenshule, som er åben for offentligheden. Det er langt fra den største, vi har set, men entreen var også til at overse, og den var absolut et besøg værd.

Selv om byen lignede de fleste andre turistbyer, må det erkendes, at der generelt var ordnede forhold. Tingene fungerede, og kvaliteten af det solgte lå også et pænt stykke over f.eks. Egypten.

Den store oplevelse i byen var et kæmpe torvemarked - et område så stort som Bilka i Kolding ! Her var tonsvis af frisk frugt. Det bugnede af jordbær, bananer, ferskner, nektariner, solbær - og det var billigt. Et kg pistacienødder kostede 8 kroner, og vi købte en ret stor vandmelon til 2,5 kr !

Helt unikt for Alanya var restaurationernes pickup service. Man ringede (eller fik receptionisten til det) til restaurationen. I løbet af 10 minutter blev man hentet og bragt op / ud til spisestedet. Og når man så var færdig med at spise, blev man - naturligvis - kørt hjem igen. Det har vi aldrig prøvet før, men det var første klasses service, og fungerede fremragende.

Udflugter

Udflugterne var billige - meget billige. Alle konkurrerede kun på prisen, om det var nok det eneste ringe: Det ville have været fint, hvis man f.eks. kunne tilvælge lidt bedre mad - det var ikke lige godt.

Første udflugt var en lang endagstur til Pamukkale. Fra 4.15 om morgenen til 02.00 næste nat (passede lige med hotelchefens mødetid). Turen gik over Taurusbjergene til en gammel kurby, som har haft diverse kilder, bade, "hoteller" samt et flot og stort romersk teater.

Pamukkale i sig selv betyder bomuldsslot, og navnet kommer af de hvide bjerge i området. Kilderne, der springer der, har en "overdosis" af kalk, og når det varme vand køles ned, bliver kalken frigjort af vandet og sætter sig som aflejringer - utroligt flot.

Anden udflugt var Erlings traditionelle dykkertur. Kort sagt: Den hidtil ringeste. Der var dårlig sigtbarhed, næsten ingen fisk og slet ingen koreller. Sikkerheden var i øvrigt også det dårligste, Erlig havde oplevet endnu -  kort sagt: Er man ikke vildt fanatisk dykker, bør man nok springe den tur over, og bruge til noget andet.

Til gengæld var vores tredje udflugt en meget positiv overraskelse. Vi havde en lang, 3-dages tur ind til hjertet af Tyrkiet, nemlig i Central Anatolien, hvor området Kappadokien ligger.

Området er opstået ved at 3 vulkaner har sprunget på et tidspunkt mellem 2 og 8 mio. år siden. Da hele området var under vand dengang, blev lavaen ikke blandet, men blev kølet, så det kom til at ligge i forskellige adskilte lag. Disse lag er siden angrebet af jordforskydninger, vejr, vind og almindelig erosion.

Det har medført, at der i hele området (ca. 25x80 km) er det ene flotte, og mærkelige område efter det andet. Der er fantasiområder, hvor man uden den store fantasi kan få sten til at ligne forskellige dyr - og der er andre områder, hvor de resterende lavalag danner paddehatte lignende "huse". Andre områder igen er bare præget at mærkelige figurer og "bjerge" - alt dette krydret med, at der er adskillige overjordiske såvel som mindst 30 underjordiske huler (ned til 8. etage!) strøet rundt omkring.

Det er ganske enkelt en af de mest oplevelsesrige og flotteste ture, vi nogensinde har været på - og den kan klart anbefales. Men gå på et andet hotel end det "medfølgende", og spis noget ordentlig mad. Det var ganske enkelt for ringe, og det kostede os begge nogle toiletbesøg efter turen.

 

 

Klik for større billede

Fra havnen i Alanya - masser af træbåde

 

Klik for større billede

Billede fra byens drypstenshule

 

Klik for større billede

Alanya set fra halvøen - midtvejs på bjerget.

 

Klik for større billede

  Fra det lokale marked i Alanya - kæmpestort

 

Klik for større billede

Det antikke romerske teater ved Pamukkale 

 

Klik for større billede

Vi synes dog, det lignede sne mere end bomuld.

 

Klik for større billede

Terrasser på "bomuldsslottet" (Pamukkale)

 

Klik for at se Kappadokien billeder

Utroligt at den holder ! 

Klik på stenen for at se slideshow i nyt vindue.

 

Seneste opdatering: 23/11 2006 (Nye links)

© COPYRIGHT 2005 ALL RIGHTS RESERVED LAURSENS.DK